Kan man behandla åderbråck utan operation?

Många svenskar har en ganska vag uppfattning om hur åderbråck uppstår och hur en åderbråcksbehandling går till. För det mesta anses det vara en åkomma som drabbar äldre människor och många förknippar det med hjärt- och kärlsjukdomar, att personen som får det är sjuk eller kanske haft en blodpropp. Många tror dessutom att man inte kan göra något åt åderbråck, eller att det i så fall krävs en omfattande operation för att bli av med dem.

skonsam åderbråcksbehandling

Det är mycket som inte stämmer i den bilden, men som alltid finns det korn av sanning här och var i uppfattningarna. Det är sant att åderbråck är vanligare hos äldre, men det kan också drabba yngre människor, till och med tonåringar. Mycket har att göra med om man har det i släkten eller inte. En ung kvinna vars mor och mormor haft problem kan nästan vara säker på att få åderbråck ganska tidigt.

Kärlsjukdom ligger bakom åderbråck

Att åderbråck skulle ligga bakom eller kanske höja risken för blodproppar stämmer inte alls. Däremot kan man på sätt och vis säga att det är en kärlsjukdom, eller i alla fall ett symtom på en kärlsjukdom. Åderbråck uppstår nämligen på grund av något som kallas venös insufficiens i de ytliga venerna, som ligger precis under huden. Utan att gå in för djupt i resonemangen kring venös insufficiens kan vi kortfattat beskriva det som att venerna i benen inte lyckas transportera allt blod upp till hjärtat, utan en del rinner tillbaka ner i venerna, som blir blodfyllda och vidgar sig tills de blir synliga under huden.

Nuförtiden behövs ingen operation vid åderbråck

Att det skulle krävas en omfattande operation för att bli av med åderbråck har också varit en sanning, men är det inte längre. Tidigare använde man en operationsmetod som kallades för stripping, där hela den drabbade venstammen drogs ut via ett snitt i ljumsken. Operationen krävde att man lades in på sjukhus och sövdes med narkos.

Nuförtiden finns dock ett flertal moderna behandlingsmetoder som inte kräver att man läggs in, utan man kan i princip gå in på kliniken, ta bort åderbråcken och gå därifrån efter ett par timmar, i de flesta fall direkt till jobbet om man så vill.

Behandlingen avgörs från fall till fall

Det finns framför allt två metoder som är vanligare än andra när det gäller att ta bort åderbråck. De har testats länge, är effektiva och leder sällan till återbildning av åderbråck. De lämnar inga ärr och orsakar minimalt med smärta. Den ena är värmebehandling med till exempel laser, där man hettar upp venen inifrån och får den att kollapsa. Den andra är skumbehandling, där man sprutar in ett skum i venen som får den att klistra ihop sig. Åderbråcken kan sedan lirkas ut via små hål i huden som inte lämnar några ärr.

Vilken metod man ska använda bedöms alltid individuellt, olika behandlingar är mer eller mindre bra för olika situationer. Innan en behandling mot åderbråck göra alltid en undersökning med ultraljud, för att läkaren ska kunna se precis vilka områden och vener som är drabbade. Utifrån det kan man sedan bestämma sig för vilken metod som ska användas.

Stripping används fortfarande ibland

Det förekommer fortfarande att man anser att operation är det bästa sättet att bli av med åderbråck. Det kan vara när åderbråcken är väldigt stora och orsakar stora problem för patienten, eller andra scenarion där man anser att det skulle bli för tidsödande att behandla mer precist.

Det är dock idag långt vanligare att an använder moderna behandlingsmetoder än att man utför en operation för att bli av med åderbråck.