Är åderbråck farligt?

Åderbråck är slingrande, utvidgade vener som syns under huden och som kan orsaka en del besvär för den som drabbas. En del som får åderbråck oroar sig över att det kan leda till värre problem som kärlsjukdomar och blodproppar, men att få åderbråck är aldrig farligt, bara besvärligt. Förutom de estetiska aspekterna, som kan göra att man inte vågar gå barbent på sommaren, kan åderbråck leda till domningar och stickningar i benen och de kan kännas tunga. Vissa får värk i perioder. I extrema fall kan åderbråck även leda till bensår, men det handlar om ungefär 1% av de som drabbas. Förutom dessa tämligen lindriga symtom så finns det inga risker med ett åderbråck.

Åderbråck uppstår i venerna

I kroppen finns tre sorters blodkärl; artärerna, kapillärerna och venerna. Det är artärerna som leder blodet från hjärtat ut till kroppens alla celler, och det är venerna som leder blodet tillbaka när det tömts på syre. Kapillärerna för blodet från artärerna till venerna. I venerna är trycket lägre än i artärerna och venerna får därför hjälp av kroppens muskler för att trycka fram blodet. Ju längre bort från hjärtat venerna befinner sig desto mer hjälp måste de ha.

Venernas klaffar

I benen är blodet som längst från hjärtat och dessutom gör gravitationen att blodet måste färdas uppåt när man står. Därför få venerna hjälp av vadmusklerna. När en vadmuskel spänns kramar den ihop venerna och hjälper till att föra blodet uppåt. När muskeln slappnar av vidgas venerna igen. För att blodet då inte ska rinna nedåt har venerna klaffar som sluts när vadmuskeln slappnar av. Blodet fångas upp och kan fortsätta uppåt vid nästa muskelsammandragning.

Hos vissa personer fungerar dessa klaffar dåligt. Det kan bero på ärftlighet, men det kan också ha andra orsaker som fetma eller att man sällan rör på sig. Att sitta och stå mycket still leder till att blod ansamlas i benen och trycket stiger, varpå venerna vidgar sig. Klaffarna kan då få svårt att sluta tätt och blod rinner nedåt i venen, som vidgas ännu mer.

Venös insufficiens

När klaffarna i venerna inte fungerar som de ska kallas det för venös insufficiens, och det är detta som leder till åderbråck. Blodet rinner tillbaka, venerna blir tjocka och slingrar sig. Ligger de ytligt så syns de under huden. Som tur är kan man ta bort dessa vener, eftersom det finns vener även djupare inne i benen, som sällan drabbas av venös insufficiens. Det är alltså fullt möjligt att ta bort åderbråck. Detta är dock vanligen inget som görs inom allmänsjukvården, eftersom det inte räknas som ett medicinskt tillstånd. Det är inte farligt helt enkelt.

Behandling mot åderbråck

Den som har stora besvär av sina åderbråck och har svårt att jobba eller leva ett normalt liv, kan få behandlingen bekostad av landstinget. Detta gäller människor som har svår värk eller drabbas av bensår. Vissa får också upprepade inflammationer i åderbråcken, så kallade tromboflebiter. Dessa symtom är mycket ovanliga, men de förekommer. För de flesta är dock behandling av åderbråck ett kosmetiskt ingrepp, och man får därför bekosta behandlingen själv.

De flesta som tar bort sina åderbråck tycker att det är värt pengarna att få fina ben igen. Åderbråck kan kännas socialt hämmande, särskilt bland unga människor. Har man åderbråck i släkten är det tyvärr inte ovanligt att man får dem redan i unga år. Åderbråck är alltså inte enbart en åldersåkomma, även om det blir vanligare ju längre upp i åldrarna man kommer.

Inte farligt, men besvärligt

Även om åderbråck inte är farligt är det många som väljer att ta bort dem, dels av estetiska skäl men också för att det kan kännas obehagligt. Att ta bort åderbråcken kräver ingen operation och behandlingen lyckas så gott som alltid. Tyvärr kan man däremot aldrig vara säker på att inte drabbas av åderbråck igen. Det hjälper att motionera mycket och att undvika att sitta still i längre perioder. Att ha benen i högt läge så ofta man kommer åt är också utmärkt.